Трифонов: Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет

Снимка: БГНЕС

Преди изборите на 4 април всички агенции твърдяха, че главната интрига е кой ще вземе третото място

Това, че българските социолози не познават е толкова абсолютна истина, колкото истината, че довечера ще се стъмне. Това написа Слави Трифонов във фейсбук по повод поредното социологическо проучване - този път на "Маркет линкс", относно резултатите на предстоящите избори.

Той припомни, че преди изборите на 4 април всички социологически агенции са твърдели, че главната интрига е кой ще вземе третото място измежду "Има такъв народ" и ДПС.

"В своите последни проучвания преди изборите, и "Галъп", и "Алфа Рисърч", и "Тренд" предвиждаха една и съща разлика между "Има такъв народ" и ДПС - разлика от точно 0,2%. Нищожните 0,2%. В крайна сметка "Има такъв народ" получи със 7,15% по-голяма подкрепа от ДПС", изтъкна Трифонов. 

Той припомни и че "Маркет линкс" е предричала най-малка подкрепа в процентово отношение за "Има такъв народ" - 11.7%, докато ИТН всъщност получила с 6% повече - "далече-далече от рамките на статистическата грешка".

По негови думи всички социологически агенцции са били категорични, че БСП ще е втора политическа сила.

"Галъп" даваше преднина от 7,9% на БСП пред "Има такъв народ", а "Тренд" и "Медиана"- преднина от цели 9,2 и 9,5%. Но каква поредна социологическа драма - на изборите "Има такъв народ" стана втора сила с 17,66%, а БСП - трета с 15,01%", посочи Трифонов.

Той допълни, че преди предизборната кампания за вота на 11 юли, както и почти през цялата предизборна кампания социологическите проучвания са показвали първо място за ГЕРБ-СДС и второ място за "Има такъв народ". Това показвали и екзитполове през целия изборен ден. Те обаче пак не познали.

Така че, ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет, обобщи Трифонов. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk