Показаха ни, че без нас може, но, слава богу, май не искат без нас. Слава богу и че има широк консенсус от спешни неща и приоритети, към които БСП може да се причисли. Но и тук, върху идеите и приоритетите, БСП губи монопол. Тежката равносметка за положението на БСП и тежестта, която столетницата има в момента в политическия живот на България, направи бившия председател и бивш премиер Сергей Станишев.

В студиото на Нова телевизия той призна, че се чувства унизен и е ядосан. Така се чувстват и повечето членове на БСП. "Такова дъно до този момент не е било, БСП вече не е фактор", посочи Станишев и заяви, че четвъртото място би било срамно, а на поредни пет избора социалистическата партия непрекъснато губи гласове - 600 000 гласа за пет години и то в опозиция, когато една партия има всички възможности да се утвърждава. Това говори, по думите на Станишев, много за политическия капацитет и възможности на ръководството на партията.

Трябва да се търси начина за възстановяването на доверието в БСП. Партията е най-големият губещ на последния кръг от избори, дори по-голям губещ от ГЕРБ, които минаха пред толкова скандали - от Апартаментгейт до чекмеджетата.

В БСП се действа с един гьонсуратлък - казва се "продължаваме напред", но накъде продължаваме, пита Станишев. Според него проблемът е в имитацията - имитацията на политики, имитациите на опозиционност. "Ядосан съм заради пропуснатите шансове, имахме много шансове да се спре в даден момент и да се анализира. Да се разбере какъв е проблемът", обясни Сергей Станишев и нападна лидерът Корнелия Нинова, която налага политическата линия на разединение, която мина на местно ниво и разнебити местните структури. Да не говорим за финансовото състояние на партията, възкликна Сергей Станишев. Той обаче вярва във възможностите за възраждане на БСП.

Бившият премиер коментира и шансовете за правителство на промяната. Той не се съмнява в искреността на "Има такъв народ" да направят промяна в държавата, съмнява се обаче в това дали знаят как да я направят. Той съди от начина, по който са представили и оттеглили първия си проектокабинет, начело с Николай Василев.

При една реформа винаги има недоволни.

Ако се прави реформа, едно правителство трябва да носи отговорност, това означава да носи и на критики, поясни Станишев и препоръча на хората на Слави Трифонов да са наясно предварително, че при една реформа винаги има недоволни. Със сигурност на едно такова правителство ще бъде сложен някакъв печат от типа на "правителството на Беров" или "тройна или петорна коалиция". Едно такова правителство няма да разполага и с комфорт за дълго време, а според Сергей Станишев до този момент ИТН се държи така, сякаш "искат да бъдат харесвани на всяка цена и непрекъснато".

Станишев предупреди: "Ще бъде трудно, едно правителство трудно се избира и още по-трудно се сваля, показва българския опит."