Здравният министър Стойчо Кацаров не очаква пик на коронавирус две седмици след празничния 6 септември.

Пред Нова телевизия той обясни, че въвеждането на новите противоепидемични мерки след празничните дни е било случайно.

"По правило се опитваме да не действаме като при управлението на ГЕРБ, обявявайки мерките от днес за утре. Затова изработихме план, от който да се вижда какво ще се случи при нарастване на заразяването. Поехме ангажимент за нови мерки да има отсрочка", обясни министърът.

Той заяви, че ако хората спазват противоепидемичните мерки, се очаква след няколко седмици да има намаляване на броя на заразениете и отпадане на част от мерките.

По думи на Кацаров на всеки 10 дни се прави оценка на приложените мерки.

Относно установеното от проверки, че заведенията не спазват наложения вечерен час до 23.00 часа, Кацаров заяви, че може би трябва да заведе нарушителите в едно отделение по реанимация, за да видят какво причиняват с неспазването на мерките.

Запитан достатъчно добър ли е контролът, той подчерта, че преди да стигнем до него, трябва да имаме нашето съзнание на граждани, тъй като това е в наш интерес.

Контролът се осъществява от РЗИ-тата, МВР и БАБХ, но хората, които нарушават по такъв отявлен начин мерките, трябва да знаят, че миналото НС измени Наказателния кодекс и за такъв тип нарушение на мерките може да се понесе наказателна отговорност и да се получи до 5 г. "лишаване от свобода", предупреди министърът.

Той отрече МЗ да прилага двоен стандарт и уточни, че по отношение на новите ограничения се правят изключения само за училищата и обществения транспорт, тъй като трябва животът да продължи.

Кацаров увери, че има средства да бъдат изплатени обезщетения на хората, които са засегнати от мерките, изработени са процедури и са предвидени програми.

Относно вчерашния протест против носенето на маски и обвинението, че самият Кацаров ходи без маска в НС, той призна, че е възможно да е бил хванат без такава, но подчерта, че това не е правилно и трябва всеки да се отнася отговорно към този въпрос. Това е страхотна дъвка за предизборната кампания, коментира той относно подадения спрямо него сигнал от ВМРО към здравната инспекция.

Кацаров поясни, че тези мерки не са абсолютни, но в момента няма друг инструмент при липсата на ваксинация.

Относно безплатното лечение на пациенти с коронавирус вкъщи министърът поясни, че до момента са разкрити около 50 COVID центъра, където лекари преглеждат пациенти с коронавирус, правят им изследвания и могат да им предпишат лекарства за домашно лечение. Тези процедури ще бъдат безплатни за пациентите. Определени са три групи лекарства, които могат да бъдат изписани безплатно - антибиотици, кортикостероиди и лекарства, влияещи на ефекта на кръвосъсирване. /news.bg/