Изборите и Денят на шегата в изложба в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Основно място в експозицията заемат оригинални карикатури на български художници

Навечерието на изборите за поредното Народно събрание и 1 април – Денят на шегата, са благодатна почва за представяне на историческа действителност от недалечното минало с хумор и забавление. Това е идеята на историко-художествената изложба „Смях по никое време“, която ще бъде открита на 1 април 2021 г. от 11 часа във фоайето на РИМ – Благоевград.

Основно място в експозицията заемат оригинални карикатури на български художници, съхранявани в Държавен архив – Благоевград, пресъздаващи т.нар. „преход“ през 90-те г. на ХХ в. Появата на тези творби и публикуването им във в. „Пиринско дело“ тогава е съвсем логична: Има свобода на словото и печата!

 Изложбата е възможност да се представи част от творчеството на художниците Радой Гердов, Мирослав Божков, Никола Арнаудов, Иван Вълканов, Красимир Цолов, а публиката пък да се забавлява, но и размисли за проблемите от сегашното и миналото време. Смешното има много страни и образи, но неизменно е уважението към българския народ.  

В изложбата намират място и музейни ценности – фотографии и печатни издания от 40-те и по-ранните години на ХХ век. Представянето им илюстрира актуална и днес проблематика, но разбирането ѝ е задължително през характера на историческата епоха. Това са: Темата „Македония“ през 20-те и 30-те г. и възторжено наричаните в историографията „Първи свободни избори“ в България 1945 г. Как се правят такива избори – можете да видите от оригинал в изложбата.

Благодарение на таланта на първите художници-карикатуристи Александър Божинов, Райко Алексиев и тези, които работят и днес, драматични събития от нашата история са осмислени забавно, интелигентно, добронамерено и оказва се, доста обективно. Надяваме се музейната публика да усети таланта, но и драмата на твореца в България от ново и най-ново „никое“ време.

 

КОМЕНТАРИ

may15:53 - 15.08.2021
Толкова се радвам, че получих заема си от Помощ за заем на принц Луис и съм щастлив, че бизнесът ми вече може да издържи. Получих заема си от 22 000 лв. Имейл: 24hoursloancom@gmail.com, ако трябва да вземете заем.
Susan Benson16:39 - 30.03.2021
Здравейте дами и господа, нуждаете ли се от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм заемодател, а също и финансов консултант. Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите проекта си? ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове заемни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми. За повече информация ни пишете по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или изпратете ми съобщение директно на WhatsApp чрез: +447903159998 и получете отговор в един миг. Ние сме всеобхватна компания за финансови услуги и се ангажираме да ви помогнем да постигнете всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин. Ето няколко причини, поради които трябва да се свържете с нас за заем; * Удобство - Можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде. * Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да заемете. * Бързо директно финансиране - Получете кредита си в рамките на 24 часа след одобрението. * Гъвкав лихвен процент - достъпен лихвен процент от 3%. * Високи цени на одобрение * Гъвкаво погасяване - получавате шанса да изберете дата на погасяване, седмично, месечно или годишно за период от 1-30 години. * Лесно онлайн приложение. * Персонализирани насоки и експертиза. * Няма скрити такси Не губете възможност поради липса на средства. Свържете се с моята компания сега, ние можем да ви помогнем с кредит, защото сме помогнали на много хора и организации, които са били изправени пред финансови затруднения по целия свят За повече информация относно нашата оферта за заем, изпратете ни искането си за заем чрез този имейл адрес sunshinefinancialgroupinc@gmail.com или на WhatsApp чрез +447903159998 Посредниците / консултантите / брокерите са добре дошли да доведат своите клиенти и са 100% защитени. В пълна увереност ще работим заедно в полза на всички участващи страни.
Код за сигурност, въведете кода 2cn